hrvatski engleski njemački poljski češki talijanski francuski
Kontakt

Ston

TZO Ston

Ston

Zahvaljujući osobitom zemljopisnom položaju, kratkoj prevlaci što spaja poluotok Pelješac s kopnom i iznimnim prirodnim bogatstvima, te plodnim poljima s obiljem vode i solila, stonsko područje postalo je prebivalište čovjeka već u najstarijim vremenima. Gradski prostor ranog srednjovjekovnog Stona bio je smješten na južnim padinama brežuljka Svetog Mihajla, na čijem je vrhu još od predhistorije postojalo naselje. U rimsko doba Ston je nosio ime Turris Stagni. Godine 1333. postao je dijelom Dubrovačke Republike i otada pa sve do njezine propasti 1808. godine, Ston je njezin sastavni dio i drugi grad po važnosti odmah poslije Dubrovnika. Dubrovčani su izgradili i utvrdili gradić kao obranu Pelješcu i zaštitu slanicama (solani) od koje su ubirali velike prihode. Kada je 1333. godine završena izgradnja utvrđenog kompleksa sa zidinama dužine 5.5 kilometara, postao je to najduži fortifikacijski kompleks Europe i drugi u svijetu, odmah poslije Kineskog zida. Ston je bogata riznica kulturno – povijesnih spomenika od kojih su mnogi nulte i prve kategorije. Pitomi i očuvani mediteranski krajolik čini ovaj gradić i njegov okoliš još ljepšim, a turiste osobito privlače gastronomski specijaliteti ovoga kraja, u prvom redu kamenice i dagnje, te drugi plodovi mora po kojima je Malostonski zaljev nadaleko poznat. Jednostavno, Ston treba posjetiti i prepustiti se njegovim užicima i čarima.

Mali Ston

TZO Ston

Mali Ston

Mali Ston se smjestio na sjeveroistočnoj obali stonske prevlake u maloj razvedenoj uvali Malostonskog kanala, na padinama Bartolomije (vidikovac, 224 m). Naselje su u 14. stoljeću osnovali Dubrovčani, koji su sagradili zidine pravokutnog oblika oko naselja s kopnene i s morske strane.Na južnoj strani u 14. stoljeću započeta je gradnja tvrđave sa pet kula nazvane Koruna. Od tvrđave se proteže Veliki zid s odvojkom do tvrđave Podzvizd sagrađen u obrambene svrhe u 14. stoljeću. Zid je dugačak 5,5 km i ojačan je sa 40 kula i 7 stražarnica. Impresivna duljina zida razlog je što je on u svijetu poznat kao 'Europski kineski zid'. U sredini naselja nalazi se crkva također iz 14. stoljeća (sv.Antun). Zid s kopnene strane građen je od 1336. do 1347. godine, a onaj s morske strane 1358. godine kada su podignuta i lučka vrata s kasnom romaničkim kipom Svetoga Vlaha. Gradnja zidina je dovršena 1359. godine. Malostonska luka je građena u 15. stoljeću po uzoru na dubrovačku staru gradsku luku, pa je valobran sagrađen u moru ispred luke (Kaše), jednako kao i u dubrovačkoj staroj gradskoj luci.Mali Ston je nadaleko poznato uzgajalište školjki i svjetski je ekološki biser. Idealno je mjesto za odmor s obiljem prekrasnih uvala i plaža za kupanje. Za ljubitelje ribolova Mali Ston je pravo odredište, a onima koji vole kvalitetne i svježe riblje specijalitete uvijek su otvorena vrata nadaleko poznatih malostonskih konoba i restorana.

Žuljana

TZO Ston

Žuljana

Žuljana se nalazi na južnom dijelu poluotoka Pelješca u lijepoj pješčanoj uvali okrenutoj prema zapadu. Ova oaza tišine i ljepote nalazi se otprilike na sredini poluotoka. Naselje se spominje u pisanim dokumentima iz 12. stoljeća, a ime je romanskog podrijetla i dobilo ga je po crkvi Sv. Julijana. Osim crkve Sv. Julijana postoje još Sv. Nikola, Gospa od Sedam Žalosti i Sv. Martin, koji je zaštitnik mjesta i slavi se 11.11. kada se tradicionalno organizira kušanje vina po kojem je Žuljana posebno poznata u ovom dijelu regije. U mjestu živi 200 - tinjak stanovnika koji su uglavnom bave vinogradarstvom,maslinarstvom, ribarstvom i turizmom. Turisti su ovo mjesto otkrili već davne 1924. godine i od tada ga posjećuju u sve većem broju. Žuljana je među poznatijima na južnom Jadranu po svojim lijepim i mnogobrojnim pješčanim i šljunkovitim plažama koje su posebno pogodne za djecu jer su plitke i čiste. Iz Žuljane se najbolje vidi zalazak sunca i svaki je poseban doživljaj. U mjestu ima pošta, mjenjačnica, prodavaonica, restoran, caffe-bar, 4 mala auto-kampa i dosta privatnih soba i apartmana. Mogućnost izleta na otok Mljet, šetnja i vožnja biciklom po mnogobrojnim šumskim stazama, ronjenje na atraktivnim lokacijama u organizaciji lokalnih ronilačkih centara (njih 2), učinit će Vaš boravak aktivnim i ugodnim.

Hodilje

TZO Ston

Hodilje

Malo pitomo mjesto nalazi se dva kilometra sjeverno od Stona, u malostonskom zaljevu.Stanovnici ovog mjesta bave se uzgojem školjki, kamenica i dagnji.Tutrističke kapacitete ovog mjesta čine privatne kuća i mali kamp.Čisto i toplo more te šljunčane plaže pogoduju obiteljskom turizmu.

Brijesta

TZO Ston

Brijesta

Brijesta, malo turističko naselje u uvali Malostonskog zaljeva na poluotoku Pelješcu. Otočići pred naseljem, lijepi žali i mir malog mjesta, idealni su za obiteljsko ljetovanje i sportski ribolov u smiraju dana. U mjestu se nalaze auto – kampovi Zakono i Vrela,a smještaj se može pronaći u privatnim kućama.Brijesta je idealno mjesto za bijeg od vreve i svakodnevnice gradskog života.

Kobaš

TZO Ston

Kobaš

Uvala Kobaš s plažom i vlastit privezištem sve je popularnija među nautičarima.Nudi smještaj u privatnim kućama , a posjetitelji mogu koristiti i usluge restorana na samoj plaži.

Metohija

TZO Ston

Metohija

Uz glavnu uzdužnu pelješku cestu smješteno je selo Ponikve s djelovima Metohija, Sparagovići i Boljenovići. Mjesto poznato po dobrim vinima i odličnom maslinovom ulju. Uzgoj i njegovanje vinove loze tradicija je koja se u Ponikvama održava više od 100 godina. Pažlijvo odabrani položaji na području Mila, Crnjave, podno brda Stari grad te cijelodnevna okupanost suncem daju iznimnu kvalitetu vinu ovog kraja. Plavac Mali najpoznatije je vino ovog dijela Pelješca. Ljubazni domaćini ugostit će Vas u svojim podrumima ponuditi Vam kapljicu dobrog vina i domaću hranu, a smještaj možete naći u privatnim sobama i apartmanima.

Prapratno

TZO Ston

Prapratno

Samo tri kilometra zapadno od Stona nalazi se uvala Prapratno. Jedna od najljepših uvala na ovom dijelu Pelješca sa dugom pješčanom plažom u predjelu obraslom borovom šumom. Gotovo nigdje more nije tako čisto i bistro. Valovi koje ljetni vjetar maestral donese iz Mljetskog kanala, ovu čarobnu uvalu čini jedinstvenom. U Prapratnu se nalazi veliki auto kamp koji raspolaže sa 800 mjesta, potrebnim električnim priključcima, sanitarnim čvorom i sportskim terenima. Uz kamp nalazi se privatni smještaj sa sobama i apartmanima. Iz uvale Prapratno tokom cijele godine prometuje trajekt za otok Mljet.

Putnikovići

TZO Ston

Putnikovići

PUTNIKOVIĆI Naselje u unutrašnjem dijelu poluotoka Pelješca, 17 km sjeverozapadno od Stona,poznato po vrhunskim vinima.Zahvaljujući plodnoj zemlji ,obilju sunca i blizini mora stvoreni su idealni uvjeti za uzgoj vinove loze.Putnikovići imaju izlaz prema prekrasnim uvalama Kabli,Blaževo,Žuronja,Pještata i Luka Dubrava u kojima možete pronaći smještaj u privatnim apartmanima i sobama.

Broce

TZO Ston

Broce

Dva kilometra od Stona nalazi se mjestašce Broce. Naselje je okruženo gustom borovom šumom i pristupačnom obalom. Broce ima privezište za jahte i manje brodice. Smještaj se nudi u privatnim kućama i vilama

Luka

TZO Ston

Luka

Luka je malo ribarsko mjesto u Malostonskom kanalu, smješteno u istoimenoj uvali.Uvala ima malu šljunčanu plažu i idealna je za obiteljski odmor. To je staro mjesto poznato po brodogradnji, obrtu koji se u tom kraju sačuvao do danas.

Ostanite u kontaktu